Amerikaanse topeconomen zoals nobelprijswinnaar Paul Krugman en collega Jeffrey Sachs sabelen de harde maatregelen neer die Griekenland moet uitvoeren, in ruil voor massale nieuwe financiële steun.

Maandagochtend kwamen de Europese leiders toch tot het begin van een akkoord over de redding van Griekenland binnen de eurozone. Als het Griekse parlement woensdag al een aantal pijnlijke maatregelen doorvoert, zijn de eurolanden bereid een massaal steunpakket in elkaar te draaien van meer dan 80 miljard euro.

Dit weekend werd duidelijk dat vooral Duitsland veel extra eisen stelt aan steun voor Griekenland. De optie van een Grexit werd door minister Wolfgang Schäuble expliciet als alternatief op tafel gelegd.

De eurolanden stellen ,,waanzinnige” eisen aan Griekenland in ruil voor nieuwe steun. Daarmee brengen ze de samenwerking in Europa mogelijk een fatale slag toe, stelde de Amerikaanse econoom Paul Krugman in zijn blog op de site van de New York Times.

‘Wraakoefening tegen Griekenland’

Volgens de voormalige Nobelprijswinnaar zijn de eurolanden bezig met een wraakoefening tegen Griekenland, die leidt tot de complete afbraak van de Griekse soevereiniteit, zonder hoop op verbetering. ,,Het lijkt bedoeld als een aanbod dat Griekenland niet kán aannemen, maar zelfs dan is het een grotesk verraad aan alles waar Europa zogenaamd voor staat.”

Volgens Krugman is het duidelijk geworden dat schuldeisers in de eurozone ,,je economie kunnen verwoesten, als je niet in de pas loopt.'' Hij herhaalde zijn standpunt dat wordt gekozen voor een heilloze weg, met aanhoudende bezuinigingen zonder schuldverlichting.

De op Twitter populaire hashtag #ThisIsACoup slaat de spijker volgens de Amerikaan op zijn kop. Vooral links georiënteerde sympathisanten van Griekenland zorgden binnen luttele uren voor meer dan 200 duizend retweets.

Krugman was dit weekend overigens niet de enige Amerikaanse econoom die los ging. Collega Jeffrey Sachs had zondagavond ook geen goed woord over voor de eisen die aan Griekenland worden gesteld: "The eurozone is a crazy house. Incoherent, incompentent, and cruel", twitterde Sachs.

Woedende reacties Griekse media

Griekse politici en media reageerden maandag furieus op het akkoord dat na een marathonvergadering werd gepresenteerd. De houding van met name Duitsland, maar ook de overige eurolanden en instanties werd veelvuldig vergeleken met het Nazi-regime en de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme.

,,Griekenland wordt gewaterboard door de Europese leiders'', zei een woordvoerder van de regeringscoalitie tegen tv-zender ANT1. Hij beschuldigde Duitsland er van Europa voor de derde keer in een eeuw in stukken te scheuren. De rechtse krant Demokratia maakte het wel heel bont en kopte 'Griekenland in Auschwitz'. Meer gematigde bladen, zoals de grote krant Ta Nea, hielden het op 'Gordiaanse knoop'.

Volgens de eerste documenten moet een aantal afspraken, waaronder ingrepen in het belasting- en het pensioenstelsel, uiterlijk 15 juli wettelijk zijn vastgelegd.

Tsipras: 'Best mogelijke resultaat'

 Met het akkoord in Brussel is het mogelijke vertrek van Griekenland uit de eurozone vermeden, zei de Griekse premier Alexis Tsipras maandag na afloop van het schuldenoverleg in Brussel. ,,We vochten een zware strijd'', liet hij weten. ,,We hebben het best mogelijke resultaat bereikt''.

Het akkoord zorgt volgens de bewindsman voor financiële stabiliteit en creëert mogelijkheden voor economische groei. Door de deal heeft Griekenland zijn financiering voor de middellange termijn zeker gesteld. Het akkoord kan Griekenland uit zijn economische crisis halen en kan ervoor zorgen dat de bankensector niet in elkaar stort, aldus Tsipras.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl